Malé Provensálsko v Ivanke pri Dunaji

Každý dom má svoj príbeh a rovnako ho má aj tento. Nie všetkým mladým ľuďom sa páči moderný minimalistický štýl bývania. Pre Katku a Ericha je ich dom zosobnením toho, čomu sa venujú, aký život žijú. Chovajú hydinu, venujú sa záhradke a rodinnému životu s ich deťmi.

S rešpektovaním k ich vkusu a k ich potrebám som im navrhla kuchyňu spojenú s jedálenskou časťou. V dome nie je príliš veľa denného svetla a aj preto je väčšina nábytku v maslovej farbe. Vytvára pekný kontrast s prírodnou drevenou podlahou, hnedou tehlou a ostatnými drevenými doplnkami.

Áno, toto všetko spolu pekne ladí, ale chcela som urobiť ešte niečo „viac“. Urobiť tento priestor niečím zvláštnym, niečím výnimočným. Zamerala som sa na stredobod kuchyne, na varné centrum. Vytvorila som zo starých obitých tanierov mozaiku v tvare polkruhu a osadila som ju tak, aby bola na očiach.

S umeleckou mozaikou korešpondujú aj ostatné doplnky z keramiky ako je starožitný luster i úchytky na dvierkach.

V jedálenskej časti sme nechali zreštaurovať stôl a stoličky, ktoré dostali nové čalúnenie.

Vanilkovú stenu oživila stará technika maľovania valcom. Remeslo, ktoré sa už dnes používa zriedkavo. V jedálni som tiež navrhla a vyrobila jeden zvláštny prvok. Sú ním nástenné hodiny z porcelánových misiek, kde som domaľovala číslice.

Provensálsko je región južného Francúzska známy nekonečnými slnečnými dňami, ľahkým vínom a pestovaním levandule. Prečo sa teší obľube aj dnes? Možno je to reakcia na dnešnú pretechnizovanú dobu. Je pokojný, útulný, domácky a pôsobí harmonicky.